Beni tanıyanlar, konu “Bursa” olunca nasıl fanatikleştiğimi bilirler.
“Bursa’da doğmuş-büyümüş, ilkokuldan üniversiteye tüm eğitimini burada tamamlamış biri olarak Bursa fanatiği olman çok normal” diyebilirsiniz.
Evet, ilk kez Atatürk İlkokulu’ndayken aşık oldum. İlk sigaramı Erkek Lisesi’ndeyken içtim. İlk kez çadırlarda “Aç aç”ı Pınarbaşı’nda gördüm.
30 yılımı geçirdiğim Kayhan’da Deli Ayten’i kızdırdım. İpekçilik yokuşundan kızakla kaydım. Komşu mahallemiz Kamberler’de Romanlarla arkadaş oldum. Batpazarı’nda, Okçular’da, Tuzpazarı’nda esnaf dayanışmasını, ahiliği gördüm. Kızların peşinden Heykel önünde koştum. Okuldan kaçıp Kültürpark’ta okey, Setbaşı’nda bilardo oynadım. Siyasetin inceliklerini Tahtakale’de öğrendim.
Bursa’yı karış karış gezip, her noktasındaki havayı ciğerlerimde depoladım.
Doğduğum kenti dolu dolu yaşayan biri olarak, benim için bunlar Bursa sevdalısı olmaya yeter artar bile…
Ancak, çeşitli nedenlerle doğduğu kenti terk edip Bursa’ya yerleşenlerin de gururla “ben artık Bursalıyım” diyebilecekleri o kadar çok neden var ki…
Bursamız, sevilmeyi, saygı duyulmayı gerçekten hak ediyor…
Birçok konuda Türkiye’nin önünde olan Bursa’yı anlatabilmek için binlerce sayfalık kitap yazılabilir.
Yazılıyor da…
Bunlardan biri gazetemiz köşe yazarlarından Murat Kuter’in araştırıp kaleme aldığı “Bursa’dan İlkler”i, yedi günden bu yana dördüncü sayfamızda yer alıyor. Yazı dizisinde Bursa’nın dünyada, Osmanlı’da ve Cumhuriyet Türkiyesi’nde birçok ilke nasıl imza attığını gururla okuyoruz.
Tarih araştırmacısı Raif Kaplanoğlu’nun birçok kitabının yanı sıra, gazetemizde de her hafta tam sayfa yayınlanan araştırmaları Bursa sevgimizi katmerleştiriyor.
Bursa sevdalılarını ve yaptıkları çalış- maları sırası geldikçe bu sütunlarda sizinle paylaşacağım,
Ancak bugün, geçtiğimiz hafta seçimlerini tamamlayan akademik odaların ilklerinden bahsetmek istiyorum. Perşembe akşamı AS TV’de Necati Kartal’la birlikte hazırlayıp sunduğumuz Gündem programına, Makina Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Nedret Yayla, Orman Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı İmdat Demir, Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı İlhan Demiröz ve Şehir Plancıları Odası Bursa Şubesi Başkanı Füsun Uyanık konuk oldu.
Bursa akademik odaları birçok ilke imza atıp Türkiye’ye öncülük yaptı. Birincisi Akademik Odalar Birliği’ni oluşturarak dayanışma örneği sergilediler. Nilüfer Belediyesi’nin büyük katkılarıyla Bursa Akademik Odalar Birliği Yerleşkesi’ni hayata geçirmek üzereler. Toplam 6 katlı binada, dört bloktan oluşan 17 akademik meslek odasının yeri ile oditoryum, fuaye, toplantı salonları, iki kat otopark ve belediyeye ait bina bulunuyor. Türkiye’nin her yerinden oda başkanları örnek projeyi görmek ve hayata geçirebilmek için buraya geliyorlar.
Her fırsatta Bursa ve ülke sorunlarında tek ses oldular ve mücadele ettiler. Cumhuriyet mitinglerinde genel merkezlerinin katılmama kararlarına rağmen en ön saflarda yerlerini aldılar ve cumhuriyete, Atatürk’e sevgilerini haykırdılar.
Burada, sivil toplum kuruluşlarının başında gelen ve demokrasinin vazgeçilmezleri olan odaların genel merkezlerinin, şubelere yönelik merkeziyetçi baskılarını anlamakta zorluk çektiğimi belirtmek istiyorum. Aldıkları kararlara uymayan şubelere karşı her türlü zorluğun çıkarılması, örneğin bütçe kullanımında Demokles’in kılıcı gibi engellemelerin olmasını anlayamıyorum.
Konumuza dönersek, bize de Bursa Akademik Odalar Birliği’nin dayanışmasını alkışlamak düşüyor.
Sadece onlar mı?
Bursa’da alkışlanacak o kadar çok kurum ve kişi var ki…
Sevgiyle kalın…
TÜM HABERLERİN ANINDA GÜNCELLENDİĞİ BURSA'NIN İNTERNET GAZETESİ http://www.gundem16.com/ u MUTLAKA ZİYARET EDİN
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder